logo

Концепцията за перфектната сватба: атмосфера, палитра, стил

Видео и фото заснемане на сватба

Тайни и тънкости на планирането на сватбата

Всяко сватбено събитие предполага един формат. Как да изберете посоката на вашата сватба? От къде да вземете идея? Каква трябва да бъде сватбената концепция? Всички тези въпроси няма как да не вълнуват младоженците. В крайна сметка цялата атмосфера на празника зависи от това!

Концепцията е един от най-важните етапи на подготовка. Това е правилният подход, който ви позволява да комбинирате всички малки неща и да направите празника пълен. В процеса на избор на концепция вие не само ще обмислите общата идея, но и ще вземете решение за всички детайли и ще намерите уникално решение за вашата сватба! А това от своя страна е гаранция за готини снимки, единен дрескод, уникални емоции.

Намирането на посоката на събитието ще бъде невероятно изживяване за вас.

Защо е необходима концепция?

Създаването на концепцията не приключва с избора на панделки и цвят на столовете. Това е сложен и завладяващ процес, който включва огромен брой детайли и дреболии. Какво представлява концепцията за сватба?

 1. Теренът / мястото
 2. Обща тематика
 3. Зониране, разположение на гостите
 4. План за церемонията
 5. Имидж / образите на булката и младоженеца
 6. Декор
 7. Стил на сватбеното видеозаснемане / сватбената фотосесия
 8. Музика, програма / водещ, храна и напитки
 9. Оформление на фотозоната

И това са само част от компонентите на имиджа на събитието. В процеса на намиране на цялостна концепция вие ще обмислите всеки етап от вашата сватба стъпка по стъпка, ще създадете план и накрая ще вземете решение за детайлите.

Сватба във винтидж стил би била добър пример. За да поддържате темата, не е достатъчно да изберете подходящите костюми за булката и младоженеца. Също така е необходимо да се помисли върху декора, например винилови плочи, книги, меки столове и други интериорни елементи. Много важен е и правилният избор на място, наличието на подходящ плейлист и меню.

Как да генерирате идеята за перфектната / идеалната сватба?

Понякога в процеса на търсене трябва да обсъдите много идеи. Всичко може да бъде в основата на концепцията: сюжет на книга или филм, спомени от детството, времето, особеностите на страната, която искате да посетите… Как да вземете окончателно решение и да не прекарате много време в търсене?

Ето списък с въпроси, които определено ще помогнат с това:

 1. Каква цветова палитра харесвате? Опишете любимите си цветове.
 2. Какво ви обединява с партньора? Имате ли общи теми?
 3. Какво настроение и атмосфера са желани?
 4. Имате ли любима книга или филм? Разкажете за тяхната история и идея.
 5. Какъв е вашият предпочитан формат?
 6. Има ли събития и теми, които бихте искали да отразите в концепцията?
 7. Какви лични моменти и спомени бихте искали да въплътите в режисурата на събитието?
 8. Какъв стил предпочитате: лофт (таванско помещение), рустик, класически, прованс или други?
 9. Има ли сватбени традиции, които ви вдъхновяват?
 10. Какво категорично не бихте толерирали на вашето сватбено събитие?
 11. Кое време от годината е по-предпочитано?

Чудесно решение би било съвместният избор на концепция с партньора. Говорете, обсъдете всеки детайл, който ви интересува, вземете решение заедно. Така че празникът да отрази особеностите на тези отношения, да покаже характерите на партньорите. Атмосферата, пейзажът, музиката и мястото трябва да резонират с вас. Съвместните отговори на въпроси ще помогнат за ясното формулиране на идеята.

След като сте решили приблизителната посока на сватбената концепция, можете да опишете ясно идеята. Каква искате да видите на вашата сватба? Нека да разгледаме пример: ярко, младежко парти в таванско помещение за 30-40 души.

 • Основната част от гостите: роднини и приятели, за предпочитане отсъствието на далечни и непознати роднини.
 • Синьо-зелена цветова схема, декорации в стил модерн.
 • Плейлистът включва съвременни български и чуждестранни поп изпълнители, предпочитание се дава на песни на английски език.
 • Бюджет на събитието — 17 хиляди лева.
 • В декорите е желателно да подчертаете страстта си към европейските страни и тяхната култура.

Наличието на напълно обмислена концепция ще улесни комуникацията с организаторите в бъдеще. Предварително ще знаете какво искате: с каква палитра да работите, какви неща да включите в сценария, какъв декор да използвате.

Относно тенденциите

Всяка булка, която планира сватбения си ден, преди всичко се обръща за помощ към интернет. Снимки от Pinterest, снимки на модели в Instagram, мнения на модни списания – навсякъде можете да научите за най-новите сватбени тенденции: какво е модерно, какво вече не е актуално, какви идеи могат да бъдат приложени и кои е по-добре да откажете. Но струва ли си сляпо да следвате всеки съвет?

Разбира се, не може напълно да се игнорира експертното мнение. Понякога специалист може да ви каже кои неща са наистина натруфени или остарели, или да ви вдъхнови да създадете свой собствен уникален външен вид. От списанията можете да научите за иновациите в сватбения свят, да изберете идеи, които са подходящи за вас.

Съвременният свят е пълен с модни ревюта, тенденции и прегледи на тенденции. Всяка година се появява нещо ново и старите традиции си отиват. Това е добре, защото можете да се вдъхновите от законите на съвременната мода, да потърсите в тях основата на своята уникална идея. Но ако булката обича ярки, наситени цветове, а модните списания говорят за уместността на светло розовото, изобщо не е необходимо да следвате законите на модата.

Основният елемент – това, върху което почива всичко

Концепцията за сватба трябва да се основава само на едно основно нещо. Не комбинирайте веднага няколко стила, тенденции, идеи. Всичко може да бъде основен елемент:

 • Палитра – въз основа на цветовата схема и стиловата посока. Добър пример би била селска и бежова сватба.
 • Тема – сюжетът става основа. Например сватба, базирана на роман или фантазия. Тогава декорите и мястото ще бъдат избрани според стила на темата.
 • Формат на събитието или място – можете да изберете място като база. Например искате класическа сватба в селска вила.

Някои неща или предмети могат да действат като централен елемент. Можете да възстановите сватба от филм или от спомените на вашите родители. Можете да се потопите във всяка епоха или век. Времето на годината също може да повлияе на избора на съпрузите.

Всички останали елементи трябва само да допълват и подчертават основния. Например, ако изберете класическа сватба в ресторант като основа, не трябва да използвате екстравагантен декор в интериора или да добавяте тематични конкурси, базирани на любимия ви филм. В този случай общата концепция просто ще бъде загубена.

Бъдете себе си!

Основен компонент на концепцията на вашата сватба е нейната уникалност. Няма нужда да копирате известни изображения и красиви идеи, просто защото е модерно. Основното нещо е да се създаде специална атмосфера, която подчертава характера на младоженците. Направете своя уникален празник, различен от всичко друго. Планирайте и изберете образи, без да разчитате на модни списания и експертни мнения, защото сватбата, на първо място, трябва да въплъщава вашите желания, емоции и да отразява вашия характер с вашия годеник.

Законите на модата и традицията отдавна са избледнели на заден план. Сега младите двойки изобщо не са длъжни да правят нещо, както е обичайно. Сватбеното събитие трябва да покаже вашето специално “аз”. А модните тенденции и съветите от роднини служат само като съвети, на които можете да разчитате, ако желаете.

След това, след години, вие и вашият партньор ще можете да видите и запомните истинските себе си, такива каквито сте били. Снимките и видеоклиповете от сватбата ще събудят спомени за вашето настроение, характер и емоции. И да не ви напомнят за модните тенденции от онова време.

Сватбени трейлъри може да разгледате тук

Comments are closed.